Räystäsaluset uusittu 2018 Kuva Tarja Fagerholm

HANKE: VUOSI 2021

Vuonna 2021 Aisaparin Tvt-hanke, jossa päivitettiin av-laitteisto nykyaikaiseksi.

HANKE-VUOSI 2018

Näyttämötilan patteri 2018

Salitilan ilmalämpöpumppu 2018

Keittiön patteri 2018


Vuonna 2018  toteutettiin "Räystäsaluset, patterit ja ilmalämpöpumppu"-hanke; kohennettiin kylätalon ulkomuotoa räystäsaluslaudoituksen korjaamisella ja uusimisella , kylätalon sisätilan patterien uudistamisella sekä tehokkaamman ilmalämpöpumpun hankkimisella. Näin talon yleisilme juhlapaikkana kohentui ja  yläkerran varaston toimivuus parani mm lämmönhukan vähenemisen vuoksi. Energiatehokkuus lisääntyi talossa huomattavasti.

Saimme 50 % kulujen  rahoituksesta  Aisaparin kautta Leader-hankkeelta; omarahoitusosuutta vähensimme talkootyöllä;  iso KIITOS talkooväelle !

Aktiivista toimintaa 2016-2017

Kylätaloa on remontoitu

Kylätalolla on toteutettu mittava remontti. ELY-keskus on Aisaparin kautta myöntänyt Mäenpään kyläseuralle Euroopan maaseudun kehittämisrahastosta tukea yleishyödyllisiin investointihankkeisiin, joiden avulla kylätalon välikatto ja vesikatto on korjattu sekä pihaan rakennettu leikkikenttä.

Katso video, jonka Päivi Kultalahti on tehnyt lauantaina 16.4.16 pidetystä talkoopäivästä.
https://youtu.be/oarwmL5MM3A

Ystävänpäivän iltamat 13.2.2016

Uusi asukas Ritva Leppälä ja pj. Simo Aaramaa

Mäenpään kylätalolla vietettiin ystävänpäivän iltamia la 13.2.16. Kutsu oli otettu hyvin vastaan ja pöydät täyttyivät mukavasti.

Illan aloitti kyläseuran puheenjohtaja Simo Aaramaa kertomalla kyläseuran kuulumisia. Samalla muistettiin uutta kyläläistä, kuten tapana on ollut. Esa Saarela lauloi ystävyydestä ja Hannele Kihlman esitti pari kirjoittamaansa hauskaa runoa parisuhteesta.Ilmi ehti navettakiireiltään ihmettelemään nykymaailman menoa ja etenkin sitä, kuinka ennen kuitua oli vaan leivässä ja vaatteissa, mutta nykyään se kaivetaan maahan ja sitä pitkin kuljetetaan vaikka mitä valon nopeudella.

Jännitystä oli ilmassa, kun arvottiin Anvian lahjoittama TV kuituliittymän hankkivien kesken. Kaikkiaan 67 taloutta osallistui arvontaan. Onnettarena toiminut Aino Lakso nosti numeron 50. Television onnellinen voittaja oli Tuomo Rinne. Ilta jatkui karaokelaulujen merkeissä lähes puoleen yöhön. Lopuksi komeasti lauloivat duettona useita kappaleita Kauhavan Matiksi ja Tepoksi nimetyt Esa Saarela ja Pasi Myllykangas.

Grillikota kaikkien käytössä

Kuvateksti

Leikkipuiston yhteyteen on valmistunut grillikota, jossa voi pitää evästaukoa ja paistaa makkaraa. Grillissä käytetään ainoastaan grillihiiliä (omat hiilet mukaan).  Sisällä on sähkövalaistus tarvittaessa.

Grillikodan avajaisia vietettiin syksyllä 2017. Kota on maalattu talkootyönä kesällä 2018 pihapiiriin sopivalla punaisella maalilla. 

Leikkipuisto avattiin juhlallisesti 2016

Mäenpään leikkipuiston avajaisjuhlallisuuksia vietettiin 2.10.16. Lapset kiinnittivät puheenjohtaja Simo Aaramaan avustuksella virallisen kyltin ja leikkasivat nauhan. Kehittämissuunnittelija Eeva Arpala toi Aisaparin, rahoittajan terveiset ja kiitti aktiivisia talkoolaisia isosta urakasta. Mäenpäässä on Aisaparin heittämä pallo otettu hyvin vastaan. Maire Puro-Aho täytteli Kauhavan kaupungin lahjoittamia ilmapalloja, joissa osuvasti luki: "Kauhavalla ei trenkää olla jouten." Eila Rintamäki, Anni Keisala ja Tiina Rintamäki tarjoilivat kahvia, mehua ja leivonnaisia kylätalon sisällä. Veli Luoman grillaamat makkarat maistuivat leikin lomassa.

Katso video avajaisista:

https://youtu.be/JLCGXcsoBm8

Mäenpää on vuoden 2016 Eteläpohjalainen kylä

Eteläpohjalaiset Kylät ry on valinnut vuoden 2016 eteläpohjalaiseksi kyläksi Mäenpään. Kunnianosoitus julkistettiin lauantaina 26.11.16 Ylihärmän nuorisoseuralla juhlallisessa tilaisuudessa. Palkintoa olivat vastaanottamassa puheenjohtaja Simo Aaramaa, hallituksen jäsenet Anni Keisala, Veli Luoma ja Tuomo Rinne sekä kyläsuunnitelman ja hakemuksen tehnyt Hannele Kihlman.

Lue puheenjohtajan kiitospuhe tästä

Vuoden kylän valintaan vaikutti merkittävien hankkeiden lisäksi myös pitkäjänteinen kyläsuunnittelu. Kesällä valmistunut kyläsuunnitelma on järjestyksessä neljäs, ensimmäinen on tehty jo vuonna 1989. Tutustu kyläsunnitelmaan vuosille 2017 - 2022 seuraavasta linkistä.

Mäenpää kelapaa trossata!

Vuoden kylä -juhla 11.2.17

Kylältalolla vietettiin kauniina helmikuisena lauantaina hienoa ja tilanteeseen sopivan arvokasta juhlaa vuoden eteläpohjalainen kylä -nimityksen kunniaksi.
Kyläseuran puheenjohtaja Simo Aaramaa toivotti juhlavieraat tervetulleiksi: "Kylämme on ansainnut tämän juhlan, koska Eteläpohjalaisten kylien hallitus ja sen toimikunta on valinnut meidän kylän, Mäenpään kylän Kauhavalta vuoden 2016 eteläpohjalaiseksi kyläksi. Olemme täällä kylällä iloisia tästä viisaasta ja hyvästä valinnasta, joka osui syystäkin meille. Me olemme tehneet kovasti töitä - ei sen eteen, että saisimme tämän tittelin - vaan siksi, että tämä kylä ja kyläkunta olisi hyvä paikka elää ja asua. Kiitämme teitä hyvät kyläläiset jotka olette jo vuosia ja vuosikymmeniä tehneet pyyteetöntä työtä tämän kylän viihtyvyyden eteen, että tämä olisi parempi paikka muuttaa ja rakentaa koti."
Juhlapuheessaan Eteläpohjalaiset kylät ry:n toiminnanjohtaja Johanna Ikola kiitteli Mäenpään alueella olevan poikkeuksellista aktiivisuutta, yhteistyökykyä ja peräänantamattomuutta ja pitkäjänteisyyttä. Mäenpää lähteen vahvana ehdokkaana valtakunnalliseen Vuoden kylä -kilpailuun.
Juhlan juontaja Hannele Kihlman valotti pieninä välähdyksinä kylän historiaa ja haastatteli entisiä puheenjohtajia. Ritva Sompinmäki oli puheenjohtajana vuonna 1981 ja Pentti Paavola vuosina 1982 - 1983 sekä uudelleen vuosina 2003 - 2004.
Mänpään kyläseura on tavannut ystävänpäivän aikoihin muistaa uusia kyläläisiä. Tänä vuonna muistaminen sopi erittäin hyvin juhlan yhteyteen. Paikalla olivat Elina Kivikangas ja Mika Saari. Lisäksi muistettiin Kaarina ja Harri Kankaanpäätä.
Vapaan sanan aikana Kauhavan kaupungin tervehdyksen toi Liisa Salo, Aisaparin tervehdyksen Mervi Niemi-Huhdanpää ja Härmänmaan Ladun tervehdyksen Tarja Fagerholm. Kyläläisten puheenvuoron käyttivät Tiina Rintamäki, Alpo Puro-Aho ja "ottopoika" Tapio Palttala. Tervehdyksen toi myös Kyllikki Tuuri, jonka puoliso Jussi Tuuri on ollut käynnistämässä kylätoimikuntaa Mäenpäässä.
Illan upeasta ja monipuolisesta musiikista vastasivat Matti Saari, Juho Lammi ja Mäenpään mieslaulajat säestäjänään Tapio Palttala. Äänentoistosta huolehti Esa Saarela.
Päätössanat lausui Mäenpään kyläseuran sihteeri Tarja Fagerholm. Kyläseuran emännät Eila Rintamäki ja Anni Keisala olivat kattaneet juhlavieraille herkullisen kahvipöydän.

Katso lisää kuvia Kuva-Albumista. Kuvat: Timo Perälä

Johanna Ikola, Eteläpohjalaiset kylät ry, piti juhlapuheen. Kuva: Timo Perälä

Kylän nuorta polvea edusti lahjakas kitaristi Juho Lammi. Kuva: Timo Perälä

Matti Saari lauloi itse tekemiään balladeja. Kuva: Timo PeräläKuvateksti

VALOKUITU TOTEUTUI 2015-16

Anvia rakentaa Mäenpään alueelle valokuidun. Syyskuun viimeisellä viikolla aletaan kahden työkunnan voimin auraamaan kaapeleita maan alle. Jylhän Sähköosuuskunta vetää samaan ojaan myös sähkölinjat. Näin sekä tietoliikenneyhteydet että sähkönsaanti paranevat ratkaisevasti.

Kehittämissuunnitelmia

Kyläläiset kutsuttiin valokuituiltaan maanantaina 23.2.15. Kylätalolle kokoontui parikymmentä kiinnostunutta kuuntelemaan uusista mahdollisuuksista. Mukana illassa oli Esko Kauppila Anviasta. Päätoimittaja Marianne Lähde oli myös mukana ja teki Mäenpään kehittämissuunnitelmista hienon artikkelin Komiat -lehteen.

Kyläseuran puheenjohtaja käytti avauspuheenvuoron, josta seuraavassa katkelma.

"Ensiksi haluan kiittää aikaisemmin toimineita johtokuntia ja kylän aktiiveja siitä, mitä olette aikananne kylän ja ennen kaikkea kylätalon eteen tehneet. Se on ollut teiltä suuri urakka ja ponnistus, kun tämän kylätalon vaivalla ja kovalla työllä saitte aikaan, siitä kiitos teille kaikille. Nimiä en lähde mainitsemaan, kun kumminkin joku unohtuisi ja kaikkien panos on ollut merkittävä. Mutta me nykyiset vastuunkantajat olemme teille kiitollisia ja arvostamme sitä, mitä olette tehneet ja aikaan saaneet.

Mutta nyt on aika katsoa eteenpäin ja kantaa se vastuu, minkä olette meille antaneet.

Tämä kylätalo on valitettavasti ulkona ja sään armottoman kurituksen kohteena joka ikinen päivä. Se näkyy ja on jättänyt jälkensä. Talon käyttö ei ole jokapäiväistä ja kuluminen sen vuoksi armollista ja lempeää, mutta säät eivät tunne sääliä, vaan koettelevat rakenteita raa´alla tavalla päivittäin. Siksi meidän on nyt tehtävä merkittävä ulkoremontti tälle talolle säilyttääksemme sen tuleville polville. Kattorakenteita tarkastettuamme huomasimme, että ne kaipaavat pikaisen ja syvälle luotaavan remontin, siis pelkkä maalaus ja pintaremontti eivät riitä. Kattorakenteet vaativat vahvistamista ja oikomista, ja sen jälkeen uuden pinnan.

Olen saanut jo vastustustakin, mitään muutosta ei saisi tehdä. Kuulin, että tämän kylän työväestö on ostanut ja maksanut vanhat kattopellit - kuka yhden, kuka useamman. Heille siitä kiitos! On aivan varmaa, että heidän panostuksensa ansiosta meillä on tämä rakennus vielä olemassa. Ja he, jotka ovat silloin panostaneet tähän taloon, ovat varmaan kiitollisia, että säilytämme sen minkä he ovat meille jättäneet, vaikka heidän ostamansa pellit nyt piiloon joutuvatkin.

Olen saanut kuulla, että osa kyläläisistä vastustaa tätä korjaussuunnitelmaa. Samoin sitä, että olemme suunnitelleet tähän taloon ulkopuolista lämmöneristystä ja uuden pinnan rakentamista, vaikka peruskorjaamme talon vanhaa kunnioittaen ja perinnerakentamisen näkökohdat huomioiden. Talon ulkoasu pysyy muuttumattomana, ainoastaan kunto paranee. Minulle on kerrottu, että emme saa talkoolaisia enää mukaan näin mittavaan korjausrakentamiseen. Toivottavasti se ei pidä paikkaansa.

Toinen projekti, jonka olemme käynnistäneet, on leikkikentän rakentaminen kylätalon piha-alueelle. Siitä suunnitelman ja kustannusarvion tekee Kauhavan kaupungin puutarhuri. Toive tuli nuorten perheitten ideaillasta, jonka pidimme täällä kylätalolla tammikuussa. Toki siinä illassa tuli useita mielenkiintoisia, kehittämisen arvoisia ideoita. Mutta tästä olemme lähteneet liikkeelle.

Rakkaat hyvät kyläläiset, näihin projekteihin me tarvitsemme jälleen teidän kyläläisten apua ja talkoovoimaa. Tulettehan antamaan panoksenne yhteisen kylän ja kylätalon kehittämiseen ja säilyttämiseen."

Valokuidun rakentaminen etenee siten, että yritetään saada mukaan lisää kiinnostuneita talouksia, muuten valokuidun rakentaminen ei ole mahdollista.

Heppakerhosta valokuituun

Mäenpään kyläseuran nuoret perheet kokoontuivat sunnuntaina iltapäivällä kylätalolle pohtimaan alueen kehittämistä. Paikalla oli 24 aikuista ja 15 lasta. Suurin osa mukana olleista lapsista oli alle kouluikäisiä, nuorin vain kuuden viikon ikäinen.

Ideakokouksen alullepanija ja kyläseuran puheenjohtaja Simo Aaramaa johdatteli osallistujat miettimään, miten voitaisiin hyödyntää maaseudun kehittämiseen tarkoitettuja hankerahoja.

-Kokemuksesta tiedämme, että hakkeisiin osallistuminen vaatii paljon työtä ja sitoutumista. Talkoilla tehdään yhdessä mittava määrä työtunteja, muistutti Aaramaa.  Työ on kuitenkin palkitsevaa ja viime kädessä siitä hyötyvät kaikki kyläläiset ja usein suurempikin joukko.

Esimerkkinä mahdollisesta hankkeesta Aaramaa kertoi valokuituyhyteyden uusista mahdollisuuksista. Nopea ja varma tv-ja nettiyhteys lisäisi varmasti kylän kiinnostavuutta.

Ryhmäkeskusteluissa tuli esiin paljon hyviä ideoita alueen kehittämiseen. Kaikki ideat kirjattiin kyläseuran hallitukselle tiedoksi ja jatkotoimenpiteitä varten. Loistavasti yhden ryhmän sihteerin tehtävistä suoriutui esikouluikäinen Aurora Allenius

Kehittämisideoita:

Leikkikenttä esim. kylätalon pihaan ja/tai hiihtomajan pihaan

Kerhoja lapsille: heppakerho, pelikerho, legokerho, leikkikerho, piirustuskerho, perhekerho

Yleinen kerhotoiminta lapsille ja perheille

Katuvalot

Kevyen liikenteen väylät

Valokuitu

4G-verkon tukiasema

Mänpäänjärven ja Ontonnevan ympäristön kunnostus

Latupohjat

Näkötornit

Laavu ja grillauspaikka lapsellisten ehdoilla

Perinneleikkipäivä

Yhteinen retki huvipuistoon

Yhteinen retki kylpylään

Enemmän yhteisiä kokoontumisia

1.